27 de nov. 2007

La Lluna de Banyeres


Tots sabem que les promeses, promeses són; que l’amor etern, l’amistat per sempre, la lleialtat absoluta són paraules imprescindibles a l’hora de convèncer algú per comprometre’s.

Tots sabem que la Lluna no ens la pot regalar ningú, però de tant en tant ens agrada que ens l’oferisquen. Ara bé, a l’hora de la veritat, quan ja eixim d’eixe embolcall de fum blanc de berbena, no reclamem aquell satèl·lit, però si esperem, almenys, la lògica atenció terrenal, aquella que està a l’abast de qui ens ha engalipat. I no parle de parelles.

Tots sabem que als programes electorals dels partits polítics ha d’haver-hi allò que se’n diu “promeses estrella”. No estan mal per donar-li fatxenda comunicativa a la campanya, per intentar imaginar que els nostres polítics creuen en el llarg termini, però fa riure pensar que, a aquesta alçada de la partida, la gent hi crega cegament.

Tots sabem que, si els polítics no acompleixen aqueixes grans promeses, al·leguen la manca de pressupost pel desbaratall econòmic que ha deixat el govern anterior o asseguren que hi ha diferents interpretacions d’allò promés i, al final, les excuses són acceptades.

Tots sabem, però, que els altres compromisos polítics, els fàcils d’acomplir, també se situen, més d’una vegada, a 384.400 km de la Terra, perquè o es deixa passar el temps “prioritzant” altres assumptes o s’aborden de mala manera. I entre aquestes pseudollepolies electoralistes trobem sempre les referents a la normalització del valencià.

Tots sabem que, a Banyeres, els polítics ja han entés que ignorar l’ús majoritari del valencià com a llengua principal de comunicació pot ser una errada política massa gran. Així, els nostres governants tracten de penjar-se la medalla al mèrit lingüístic amb quatre bajanades que traspuen ignorància i manca de respecte. Col·loquen dues frases estàndard al seu programa per fer creure que promouen la igualtat lingüística i, quan tenen el bastó consistorial, no acomplixen ni això.

Tots sabem que açò ha passat sempre, però deixeu-me que comente l’última sessió d’aquest teatre de l’absurd. Banyeres s’ha omplert de faristols turístics informatius, la qual cosa em sembla una molt bona i necessària actuació (malgrat el dubtós gust estètic) d’aquest nou govern. Quan he volgut llegir-los m’he trobat amb un text principal i prou més llarg en castellà i, a un costat, de manera ridículament testimonial, una reducció d’aquest escrit en valencià i en anglés. Ara jo pregunte, ¿açò és el que entén aquest govern per “unificar el model de retolació de carrers i completar la retolació en valencià” tal com resa la seua bíblia electoral?. Si volen ignorar que la majoria del poble parla valencià, ignorar que moltíssima gent que el visita és valenciano-parlant, ignorar que és normal que els turistes sàpiguen que ací tenim una llengua nostra i ben bonica, ignorar que la llei exigeix igualtat entre les dues llengües oficials, ignorar la seua “promesa terrenal”, és que són poc menys que el substantiu del verb ignorar.

Tots sabem que els nostres polítics no han apostat mai per la dignitat i normalitat de la nostra llengua, però que no ens prenguen el pèl, que no estem parlant de regalar la Lluna.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

diuen que als polítics els van donar a triar entre [gjhsguwyqwueoi] i trellat... i van triar [gjhsguwyqwueoi]

salut! ;)

altdelabarcella ha dit...

Abans de parlar d'incompliments electorals del Partit Popular, seria convenient que parlares amb la corporació anterior PSOE-BLOC, ja que ells van donar la conformitat a aquests faristols. Especialment els hauries de preguntar al BLOC com suposats capdavanters del valencià. Altra dada, la corporació anterior va posar un cartell de "Polideportivo" en la carretera d'Alcoi. La corporació actual ho ha canviat i ha posat "Poliesportiu". S'ha de parlar amb propietat, i amb coneixement del que es diu.

herberet ha dit...

altdelabarcella, jo personalment pense que la política lingüística de l'anterior corporació no va ser la que molts esperàvem, no per part del PSOE (s'espera més bé poca cosa en temes de llengua), però si per part del Bloc. Crec que a l'article és comenta la política linguística que han seguit les diferents corporacions, i que no ha sigut precisament massa bona -ni uns ni altres-.De tota manera, que l'anterior ajuntament haja fet unes coses o altres lleva que el que ha fet l'actual no siga un incompliment d'una promesa? No és una "doble moral" traduïr el cartell del Poliesportiu (cosa de la qual m'alegre i els done l'enhorabona) i espolssar-se uns faristols on se li dóna el mateix tracatament al valencià que a l'anglés? No hi ha més cec que qui no vol vore...

De veres creus que açò és no parlar amb propietat i coneixement? des de l'anonimat és molt fàcil fer demagògia...

Anna Pascual ha dit...

Hola altdelabarcella,

Moltes gràcies per llegir el meu escrit. Em sembla molt bé que em digues el teu punt de vista.

He pogut preguntar i tens raó en que la conformitat dels faristols la va donar l'anterior govern. A l'hora d'escriure el meu article no sabia aquest detall i, possiblement, si ho haguera sabut els haguera tirat a ells en particular també alguna "pua".

Però no veig just que em digues que no parle amb propietat i coneixement del que dic, perquè, malgrat no poder saber-ho tot i fallar en algunes coses, estic prou enterada del menyspreu dels polítics cap al valencià.

A més, al meu article faig crítica de la Política i les seues promeses electorals en general, dels polítics de tots els signes i, simplement, comente, a mode d'exemple, l'últim cas que m'havia trobat al meu poble (que és veritat que he atribuït tan sols al PP i no és així). No es pot, perquè l'extensió no m'ho permet, posar-me a fer un recull de barbaritats lingüístiques de tots els nostres governants. O, si de cas, eixe podria ser un altre escrit.

Com a l'anterior corporació estava el BLOC, jo esperava un altre estil quant a la llengua, però sé que no va ser així. I del PSOE, jo particularment espere el mateix que del PP respecte a la política lingüística: res de res.

Així i tot, cap mèrit té el Partit Popular en canviar un ròtul en un poble si, després, el seu partit a nivell Comunitat practica el secessionisme lingüísitc i a nivell Estat menysprea la diversitat de les llengues del territori espanyol.

Poden haver diferents punts de vista, però en cap moment al meu article use un to ofensiu. Al menys, espere correspondència en aquest sentit.

altdelabarcella ha dit...

A mi tampoc em va agradar la distribució d'espais per als tres idiomes, i per això vaig preguntar qui ho havia aprovat.

El Partit Popular, igual que el PSOE s'han preocupat poc pel valencià, però els temps i les persones canvien.
Es podrà jutjar la política dels populars en Banyeres, dins d'un temps, ara ho considere prompte.

La intenció era clarificar-ho.
Si les paraules no han estat les apropiades, no ho prengues en consideració.

Salutacions cordials

Joan ha dit...

Anna, ja fa temps que no ens escrius. Esperem de noves entrades !